De Lettergek

Letters

Het verhaal.

Als lettergek kijk ik naar letters, ik lees ze niet. Ik bekijk ze als een vorm. Een reeks vormen zijn samen een woord. Zo heb ik dat geleerd. Maar soms, als ik heel snel naar een woord kijk, dan lees ik iets anders dan er staat. Omdat mijn hoofd een aantal letters herkent en er automatisch een ander woord van puzzelt. Als dyslect heb ik hier vaak ‘last’, maar deze last is eigenlijk geen last. Het is leuk om gekke woorden te lezen om gekke woorden te bedenken of nieuwe letters te verzinnen omdat de klank van sommige letters toch niet overeenkomt met hoe je ze uitspreekt. Uiteraard is dyslectisch zijn niet altijd een feest. Vroeger toen ik moest leren lezen en schrijven vond ik letters en woorden maar stom en ingewikkeld. Ik vind het heel jammer dat niemand mij toen heeft leren kijken naar letters, puur naar de vorm, naar hun karakter. Ik kan niet met terug werkende kracht zeggen of het dan heel anders was geweest, maar ik weet wel dat ik lezen dan leuker had gevonden dan hoe het nu op de traditionele manier is gegaan. Ik heb nu lol in lezen en schrijven. Ja, nog steeds lees en schrijf ik dingen die niet ABN zijn. Maar ik kan er nu wel om lachen!

Nu als vormgever is het steeds belangrijker geworden om naar de vorm van letters te kijken. De lol en dat plezier dat ik aan letters beleef zou ik graag delen met een jonge doelgroep. Om hen ook te ‘leren’ kijken naar letters en ze niet meteen te lezen. Om zo ook hun karakters te ontdekken en zo meer plezier krijgen in de droge leerweg van het schrijven en lezen.

Vraag:

Hoe kan het kijk/lees plezier bij een jonge doelgroep verhogen zodat dit in het leerproces makkelijker wordt?

Antwoord.

Door letters niet op een regel te plaatsen, maar op een andere manier, kan je hoofd al niet meteen meer een bestaand woord puzzelen. Ook zijn de letters niet gewoon typ letters of leesbare tekst. Kinderen nog niet kunnen lezen kunnen al kennismaken met letters, maar hoeven het niet te lezen en kijken alleen naar de afbeeldingen. Kinderen die al wel kunnen lezen leren op een speelse manier om goed te kijken en te lezen.

 

Portfolio Details

TAGS : Typografie